tirsdag 19. oktober 2010

Velkommen til Liv Signes drømmedebatt

Til Kommunal Rapport sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) at det å diskutere kommunestruktur samtidig som man holder på med å gjennomføre samhandlingsreformen er en avsporing. Hun sier hun ikke er det minste i tvil om at kommunene kommer til å klare brasene, enten hver for seg eller i samarbeid med andre, selv om hun innrømmer at ikke alle kommuner kan ha alle tilbudene. Dette skal løses ved alle andre metoder enn endringer i kommunestrukturen.

Det er ikke et avvik fra Senterpartiets retorikk om at alt er såre vel og at ingenting går galt i kommune-Norge. Men dette er selvsagt langt fra virkeligheten. Navarsete vet, eller bør vite at kommunene sliter tungt økonomisk og at samhandlingsreformen ville føre til knallhard prioritering lokalt. Man er avhengig av gode nasjonale opptrappingsplaner som lar seg gjennomføre lokalt om forebygging skal bli bedre, halvannenlinjetilbudet må vesentlig forbedres, psykiatriutfordringene må ivaretas og lovpålagte tjenester må streamlines. For at dette skal skje må kommuneøkonomien forbedres og infrastrukturen utbygges. Når ting så er bygd ut, skal det driftes og vedlikeholdes. 

Derfor opplever jeg at kommunalministeren skyter seg i foten, all den tid hun omtaler Samhandlingsreformen som en desentraliserings- og forebyggingsreform. Uten å snakke om kommunestruktur, kommunale oppgaver og finansieringsordningen, vil ikke - for å sitere Navarsete; "Flere [...] få helsetjenester nærmere seg" og "Kommunene [få] velge selv om de vil behandle pasienter selv eller kjøpe tjenester. Samhandling fordrer endringer i strukturer som er håpløst foreldede ettersom det har gått 40 år siden noen større kommunestrukturreform ble gjennomført og kommunene er blitt tilført flere oppgaver. 

Det er dette Navarsete ikke vil ta innover seg, men som Fremskrittspartiet ønsker å gjøre noe med. Det ene er å sørge for en kommunestruktur som er bærekraftig og som kan få klart avgrensede oppgaver som er finansiert av staten, og som har et fagmiljø som ivaretar brukerne på en god måte. Til dette kreves også innsatsstyrt finansiering av de tjenestene samhandlingsreformen fordrer av kommunene. For å sørge for bedre tjenester må man også gi private institusjoner mulighet til å delta på lik fot med det offentlige omsorgsapparatet. 

Så langt har ikke Navarsete og Senterpartiet tenkt.

– Det er ingen tvil om at kommunene kan klare dette, enten hver for seg eller i samarbeid med hverandre. Det er ikke gitt at alle kommuner kan ha alle tilbudene, men ved regionalt samarbeid bør de være godt rustet til å ta de oppgavene som kommer, sier hun.
Kommunalministeren mener at samhandlingsreformen vil gi kommunene mer frihet.
– Dette er en merkedag for kommunene. Samhandlingsreformen er en desentraliserings- og forebyggingsreform. Flere skal få helsetjenester nærmere seg, og kommunene skal settes i stand til å utføre tjenestene ved å få tilført midler. Kommunene skal kunne velge om de vil behandle pasienter selv eller kjøpe tjenester, sier Navarsete.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar